fredag 16 oktober 2009

Snart är det dags för semlor varför inte baka dem själv

Semlor

100 gr margarin eller smör.
3 dl mjölk.
50-75 gr jäst.
½ tsk salt.
1 dl strösocker.
1 ägg.
½ tsk hjorthornssalt.
9-10 dl vetemjöl.
Pensling ägg.

Fyllning 1.

150 gr mandelbak eller fastlagsmassa.

Fyllning 2.

inkråmet av bullen ca: 1 dl het mjölk 2 dl skållad och skalad mandel som males 1 dl socker.

Garnering 2 dl vispgrädde,florsocker.

Smält matfett i en kastrull.Häll i mjölken så den blir fingervarm.Smula sönder den färska jästen i en bunke. Tillsätt salt,socker,degspad och ägg.Tillsätt hjorthornsaltet och mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank. Låt degen jäsa 10 minuter i bunken.Ta upp den på bakbordet och arbeta den ytterligare.Låt den jäsa väl på plåt.Pensla och grädda i ugnen 5-10 minuter. När bullarna kallnat är de färdiga att fyllas. Skär av lock på bullarna gröp ur inkråmet.Fyll Semlorna.Lägg i mandelmassan ev. kan massan först röres mjuk och smidig med lite av grädden.Spritza eller klicka på den vispade grädden.Sikta över florsocker. Ugnsvärmen 250-275 grader 12-15 bullar!

Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar