fredag 16 oktober 2009

Paj vet jag alltid går hem


Ingredienser
4 port.

Smuldeg:
150 gr kallt smör
1 dl solroskärnor
3 dl vetemjöl
½ dl strösocker

Fyllning:
4 äpplen
50 gr inlagd ingefära
½ dl råsocker

Vaniljsås:
2 dl kesella
1 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker

Tillbehör:
4 ugnsfasta formar,8-10 cm i diameter.

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.Dela smöret i mindre bitar. Arbeta ihop smör,solroskärnor,vetemjöl och strösocker till en smuldeg. Skala äpplena och skär dem i klyftor.Hacka den inlagda ingefäran i småbitar.Blanda samman med sockret. Smörj 4 små ugnsfasta formar.Fördela äppleblandningen i formarna. Fördela smuldegen ovanpå äppelblandningen.Grädda pajerna ca:20 inuter.Låt dem svalna något. Rör under tiden samman kesella,vaniljsocker och florsocker till såsen.Servera medan pajen ännu är ljummen.

Ingefära:
Ingefära är väldigt gott i kakor.Den är en av de kryddor som innehåller flest antioxidanter,alltså en krydda som inte är enbart är god utan även nyttig,den används både i matlagning och inom naturläkekonsten.Den färska ingefäran håller bäst i kylskåp,men går även att frysa in.Frys in den skalad och riv den medan den fortfarande är fryst.Små bitar av färsk ingefära pressar du lätt i en vitlökspress,de trådiga fibrerna stannar då i vitlökspressen.

                                                                                               Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar