Lök-och ostgratinerad kyckling
En härlig varm kycklingrätt där fågeln gratineras under en fin sås,med vackert potatismos vid sidan om. Tid ca 1½tim. varav 40 min. kokning och 10 min i ugnen.
4 portioner
i kyckling 1,1-1,2 kg
i liter vatten
1 tsk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
½ gul lök
Sås:
1 purjolök
2 msk margarin eller smör
½ msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
4 dl kycklingbuljong(från koket)
2 msk soja
1 krm timjan
½ krm salt
2 dl riven ost
För Gratängen:
4 port potatismos
2 äggulor
Tina kycklingen om den är fryst,dela den i fyra delar. Koka upp vatten och salt, kryddor och en halv skalad lök. Lägg i kycklingbitarna och koka dem i ca. 35 min. Sila buljongen.Bena ur kycklingdelarna.Skär köttet i mindre bitar och lägg dem i en ungsäker form. Skölj purjolöken och strimla den fint.Smält matfettet och fräs purjon.Tillsätt tomatpuré.Pudra över mjöl. Späd med buljong(frys gärna in det som blir över och andvänd till soppor eller såser)Krydda med soja,timjan,peppar och salt.Låt koka ca 5 min. Gör eget potatis mos eller pulvermos enligt paketets anvisningar.Rör ner äggulorna.Spritsa en kant mos längs fatet. Slå såsen över kycklingen och strö på riven ost.Gratinera i 10 minuter ungsvärme 250gr.
Servera rätten rykande varm med en grönsallad till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar