torsdag 15 oktober 2009

Dansk skinkstek med rosmarinsås skulle det smaka?

Dansk skinkstek med rosmarinsås

I Danmark är denna härliga knaperstek en verklig klassiker.Köttet ligger i ugnen tillsammans med morot,lök och saftiga äpplen,och serveras med en mild rosmarinsås

Tid ca: 1½ timme varav 1 timme i ugn.

4-6 pers.

Ca 1 kg färskt sidfläsk i bit med svål
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 morot
1 gul lök
1-2 äpplen
1-2 tsk rosmarin
2 msk sirap
1 msk matättika

Gör så här:

Skär med vass kniv igenom svålen i långa ränder, med ca ½ cm mellanrum. Gnid in sidfläsket med salt och peppar stick in en köttermometer,så att spetsen kommer mitt i fläskbiten. Lägg den med svålsidan upp på ett ugnsäkert fat,stek sidfläsket i 200 grader tills termometern visar +85 grader,ca 1 tim.Skala morot,lök och ev även äpplena och skär dem i grova bitar.Lägg dessa runt steken efter halva stektiden.Strö även på rosmarin. Blanda sirap och matättika.Pensla fläsket med blandningen då och då de sista 15 min av stekningen.

Skär upp steken efter de skurna ränderna.Servera med råstekt potatis och sås,som mixar av grönsakerna,frukten och skyn.Späd med vatten om det blir för tjock.En vitkålssallad med apelsin passar bra till.

Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar