torsdag 15 oktober 2009

Nu när snart kylan är här,så kanske det skulle smaka med soppa.

Kräftsoppa á la créme
Kräftsoppan kokas vanligtvis på sötvattenskräftor,men
havskräftan ger härlig smak och mycket kräftkött.
Tid:ca 35 min.
Frysning:går bra att fysa
4 port.
8-10 havskräftor (kokta)
1 pkt havskräftsstjärtar (250 gr)
1 gul lök
1 morot
1 tsk salt
½ knippe dill
6-8 svartpepparkorn
1 liter vatten
2 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
2 fiskbuljongtärningar
eller 2 msk hummerfond
1-2 dl grädde
dill
ev salt och peppar
Gör så här:
Rensa kräftorna och ta ur allt kött.Skär kräftstjärtarna i bitar.Krossa skalen något och lägg dem i en kastrull. Skala löken och dela den i klyftor.Skala moroten och skär den i bitar. Lägg grönsakerna i kastrullen och tillsätt salt,dill,pepparkorn och vatten. Låt koka i 20 min.Sila sedan av buljongen. Fräs matfett och mjöl i en gryta.Späd med buljongen och smula ner buljongtärningarna.Rör om och låt koka ca.5 min. Tillsätt grädden,havskräftsstjärtarna (lätt tinade) samt kräftköttet. Låt soppan bli varm. Rör ner rikligt med hackad dill. Smaka av med lite salt och peppar,om det behövs.

Servera soppan med rosenbröd eller baguette. Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar