söndag 18 oktober 2009

Vetebröd med äpple och kanel

Ingredienser
20 bitar
1 pkt (50 gr) jäst
175 gr smör eller margarin
2 dl mjölk
1 ägg
½ dl vit sirap eller strösocker
ca:7 dl vetemjöl

Fyllning:
4-5 äpplen
2 msk brun farin
2 tsk kanel.

Gör så här:
Smula jästen i en bunke,Smält matfettet,häll i mjölken och låt den blir fingervarm 37 gr.Häll degvätskan över jästen och rör om till den löst sig.
Tillsätt ägget och rör om ordentligt.Blanda ner sirapen eller sockret och det mesta av mjölet.Arbeta in så mycket mjöl att degen släpper bunkens kant.Låt degen jäsa övertäckt 10 minuter på en rumsvarm dragfri plats.
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
Arbeta degen blank och smidig på ett mjölat bord.Lägg degen i en smord långpanna och tryck ut den jämnt i heka pannan.Lägg äppelklyftorna i ett vackert mönster på degen.Tryck ner dem ordentligt så de inte lossnar under jäsning och gräddning.
Strö över farin och kanel.Låt degen jäsa övertäckt ytterligare ca 20 min. Sätt på ugnen på 200 gr.
Grädda kakan i mitten av ugnen 15-20 min.tills den är gyllenbrun och låter ihåligt när du knackar den i kanten,Skär kakan i fem remsor på längden och fyra på tvären.Då får du 20 lika stora rutor.

Servera som dessert

Varför inte servera kakan som dessert med vaniljglass,vispgrädde eller créme fraiche,gärna kryddad med kanel.Du kan också prova att krydda med lite kardemumma eller saffran.

Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar