fredag 16 oktober 2009

Kanske ett recept som tilltalar donna och liberum-weto


Ingredienser:
20 st.
1 pkt (50gr) jäst.
150 gr smör.
5 dl mjölk.
1 dl strösocker.
½ tsk salt.
2 äggulor.
13 dl vetemjöl.

Fyllning:
5-6 plommon.
150 gr rumstempererat smör.
1 dl strösocker.
2 tsk. vaniljsocker.

Pensling:
1 uppvispat ägg.

Garnering
2 msk. pärlsocker.

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.Smält smöret i en kastrull.Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. 37 gr.Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen ha löst sig.Blanda ner socker,salt äggulor och mjöl.Spara lite mjöl till utbakningen.Arbeta ihop till en smidig deg.Låt degen jäsa i 40 min.
Gör fyllningen:Kärna ut och finhacka plommonen.Ställ åt sidan.Rör ihop smör,strösocker och vaniljsocker.
Stjälp upp och knåda degen på ett mjölat bakbord.Kavla ut degen till en platta ca. 50 x 50 cm.Skär eller sporra ut 20 fyrkanter.
Fördela smörkrämen och plommonbitarna på degrutorna.Vik upp hörnen och tryck till på mitten.
Lägg bullarna i pappers eller aluminiumformar.Låt bullarna jäsa i 30 min. sätt ugnen på 200 grader.
Pensla paketen med ägg och strö över pärlsocker.Grädda bullarna 8-10 min.
                                                                   Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar