fredag 16 oktober 2009

Ett gott mörkt matbröd skulle det passa

Kavring är ett bröd med karaktär.Det smakar allra bäst efter ett dygns mognad,då arom och kumminsmak framträder och kommer till sin rätt.

Ingredienser
2 st.
6 dl vetemjöl
9 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk mald kummin
2 dl sirap
20 gr rumsvarmt margarin
1 pkt jäst (50gr) för söta degar
5 dl mjölk

Tillbehör
2 avlånga bakformar 1 ½ liter

Gör så här:
Häll vete-och rågmjöl,salt,kummin,sirap och margarin (i mindre bitar) matberedaren eller i en bunke.Smula ner jästen. Värm mjölk till 37 gr. och häll den över övriga ingredienser. Knåda degen långsamt ca 15 min. med maskin eller 20 min för hand.Låt degen vila under bakduk i 60 min. Dela degen i 2 delar och lägg dem i var sin smord form.Låt jäsa under bakduk ytterligare 60 min. Sätt ugnen på 250 gr. Stick hål i de jästa deglimporna med en sticka eller en smal kniv. Sätt formarna i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 175 gr Grädda bröden i 60 min. Ta bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.

Söta degar
Om man har mer än 2 msk socker eller sirap i en deg går det bra att använda jäst för söta degar.Den ger ett större,porösare bröd som håller sig saftigare något längre.

Lång jäsning
Bli inte avskräckt av att bröden tar lång tid att baka.Merparten är jäsningen då degen sköter sig själv.Det tar mindre än en halvtimme att ta fram ingridienser,blanda deg och senare knåda och forma limpor.
Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar