måndag 19 oktober 2009

Skulle detta smaka?

Ingredienser:
Botten
3 dl vetemjöl.
½ tsk salt.
1/4 tsk pakpulver.
½ dl strösocker.
100 gr rumstempererat smör i småbitar.
Fyllning:
4 dl vatten.
1½ dl färskpressad apelsinsaft.
rivet skal av 2 apelsiner.
4 dl strösocker.
1 dl maizena.
4 äggulor.
1 msk smör.
Maräng:
4 äggvitor.
1½ dl strösocker.
Gör så här:
Lägg mjöl,salt,bakpulver,socker och smör i en bakbunke eller matberedare med kniven isatt.Hacka ihop till en deg för hand eller mat beredaren.Sätt ugnen på 225 grader Tryck ut degen i en smord springform 22-24 cm i diameter.Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Gör fyllningen:Blanda vatten,appelsinsaft,apelsinskal,socker och maizena i en rostfri kastrull.Koka upp ingridienserna under kraftig omrörning. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna,en i taget.Ställ kastrullen över vattenbad och låt krämen sjuda tills den tjocknar.Vispa ner smöret.Låt sedan krämen svalna i kylen ca:30 minter.
Gör marängen:
Vispa ägvitor till ett fast skum tillsätt sockret lite i taget mot slutet av vispningen.Vispa tills smeten är glansig. Fyll pajskalet med apelsinkrämen.Bred marängen över apelsinkrämen och grädda mitt i ugnen ca.10 minuter eller tills marängen fått färg.
Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar