fredag 11 december 2009

Hur många gör konfekt på gammalt vis?

Konfekt
1 hg sötmandel
2 hg florsocker
ägvita eller vatten
karamellfärg

Skålla mandeln och mal den 2 gånger,andra gången med florsockret.Lägg mandeln i en mortel stöt den kraftigt och tillsätt lite ägvita eller vatten.Tag upp massan ur morteln,då den är smidig,och arbeta med händerna.Vill den fastna på fingrarna så arbeta in litet mera
florsocker.Forma därefter massan efter önskan till ex.
Ärtskidor:
Färga massan ljusgrön.Rulla en kula och platta ut den och se till att det bli jämn i kanterna.Rulla små vita ärter och lägg dem i rad på halva skidan och vik sedan över den andra halvan,men ärterna ska vara synliga.
Morötter:
Färga mandelmassan rödgul och forma den till morötter.Markera med en trubbig kniv små tvärgående ränder och sätt ev. fast någrea gröna mandelmasseblad i toppen.
Kantareller:
Färga massan gul och forma dem till kantareller.Räffla dem på undersidan med en gaffel eller kniv.
Potatisar:
Låt massan vara ofärgad och rulla den till kulor.Maskera "ögon" med en trubbig vispkvist,och rulla potatisen i litet kakaopulver.
Randig konfekt:
Kavla ut några längder av olikfärgad madelmassa och lägg 3-4 längder på varandra.Tryck till dem lät med en kaveln och skär sedan längden i lagom stora bitar.

PS:Detta är ett gammalt recept men väl värt att pröva för de som älskar att jobba med händerna.DS:

Låt fantasin flöda.

12 kommentarer:

  1. Tjingeling!
    Nu är det klart i stallet med mockning och intag av häst. Bounty fick sin älskade mat och då är han nöjd..
    Jag har stalltjänst måndagkvällar och fredagkvällar. Jag ger bara hästarna kvällsmat så jag kommer gamska lindrigt undan. Slipper springa runt och ta in alla hästarna. Det är jobbigt. Har gjort det också tidigare men jag sa i från det. Jag har heller aldrig morgonpasset.
    Skulle jag vara upptagen med något annat en fredagkväll så kan jag bara säga till så går det att byta kväll.
    Ha dé!

    SvaraRadera
  2. Hej Agath!
    Har jag inte lite för mycket jäkla annama då, så att jag blir elak ibland?
    Sånt kan oroa mig och då blir jag nog lite för snäll istället, om man kan vara för snäll.

    Har jag "det"? Oj, så har jag aldrig tänkt förut, det gör mig glad att höra.

    Rullar foten på en flaska, det låter skönt, nästan som fotmassage.

    Mums.. Pepparkakor och mögelost blir det nog ikväll som fredagsmys efter de varma mackorna jag ska göra. Nu blir jag nog mätt ordentligt.

    Jag tycker om min kyrka också, fast den är gjord i gips/keramik eller nått sånt. Sen är det en massa glitter på snön. Jag älskar glitter, så jul.
    Vad hände med din kyrka? Den var/är säkert fin.

    Mandelmassa eller marsipan är jag inte så förtjust i, fast detta är lätt att göra och det är roligt att forma till figurer. Sånt gillar jag.

    Kram Carina

    SvaraRadera
  3. Hej.
    Du.... en fråga. Hur tar jag bort en kommentar? Hittar inte hur jag ska göra det någonstans. Det är min egen jag ska ta bort som blev med fel namn hur det nu gick till????
    Fin juleblogg:-)
    ha en fin helg
    kram

    SvaraRadera
  4. Hej Recurven!
    Då har Bounty fått lite morötter innan du
    gick tillbaka hem efter mockningen.
    Ja det kan vara skönt att slippa tjänsten
    på dagen,då man behöver den till annat,det
    kan vara skönt att någon gång får byta av när
    du ska göra något annat.Och i morgon bär det
    av så jag önskar dej och knattarna en trevlig
    dag i morgon.
    Kramar.

    SvaraRadera
  5. Min mor gjorde alltid marzipangodis.
    Tur att det fanns lås på frysboxen,
    för jag har alltid älskat marzipan.

    *veckoslutskramen*

    SvaraRadera
  6. Hej Carina!
    Nej jag tror inte du är en elak person
    så mycket har jag pratat med dej.
    Du säger att du kan bli för snäll då
    kan det vara pepparkakorna med mögelost på?

    Ja av det jag har sett tycker jag du har "det"

    Ja jag fick det rådet av sjukgymnasten så
    hjälper det så är ju hälften vunnet inte sant?

    Ja i dag är det fredagsmys*ler*
    Det var länge sen jag åt varma mackor.

    Den där kyrkan köpte jag av en arbetskamrat
    till min man och den var så fin med musik och
    fast det var inget glitter förstås.Men eftersom jag bröt upp så häftigt därifrån och vi skildes glömde jag den och alla mina julsaker,det var ju en bra tid till jul då.Hade jag kommit ihåg den så hade jag tagit den med mej.
    Kramar.

    SvaraRadera
  7. Hej Mia!
    Jag skrev en kommentar hoppas du förstod den.
    Ja min blogg är jättefin,Kojiki som hjälpt mej.
    Och jag nmjuter förstås.Snö är vi så långt ifrån
    än här.
    Kramar

    SvaraRadera
  8. Hej Ginger!
    Så ni har inte kommit iväg ännu.
    Jag trodde det först....

    Ja marzipan mmm det är några år sedan
    jag gjorde det sist,jagb hade sällskap med
    en bonde på dewn tiden och min lille son
    han ville göra en gris med griskultingar,
    halva massan gick åt till denne grisfamilj haha
    Jag önskar dej en trevlig Fredag.
    Kramar.

    SvaraRadera
  9. Ädlis min kära.
    Vi gör mycket godis å sånt men inte just detta. Annars är allt vi serverar till jul hemgjort!! Detta tycker tydligen mina barn är världens bästa!
    Ha det så gott!

    SvaraRadera
  10. PreddieTiger!
    Du gillade receptet få.Detta är
    ett gammal recept som jag hittade
    i mina gömmor.
    Ha det gott dfu också.
    Kramar.

    SvaraRadera
  11. Det är lätt att minnas tillbaka den här
    tiden på året.

    Du måste se till att du också får sova gott...
    I längden går det inte att orka med annars.

    *lördagskramen*

    SvaraRadera
  12. Hej Ginger!
    Ja det har varit lite skarlt med sovandet
    och inte nog med det så skulle halsen tjura
    emot när jag skulle lägga mej så jag låg
    och hostade.Så då kunde man inte sova för
    det urtrist.Jag känner mej rätt så urlakad
    just nu.

    Jo jag har för mej att ni var iväg vid denna
    tiden i fjol.
    Jag önskar dej en trevlig Lördag.
    Ktramar.

    SvaraRadera