fredag 16 oktober 2009

I dag går jag i bakets tecken


Ingredienser
1 krans

75 gr smör eller margarin
1½ dl mjölk
½ pkt (25gr) jäst
1 ägg
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl

Fyllning:
½ dl strösocker
1 dl russin
1 dl hackad sötmandel
½ tsk kanel

Pensling:
1 ägg

Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull eller i microvågsugn.Häll på mjölken. Låt blandningen blir fingervarm, 37 grader Smula jästen i en bunke.Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet,ägg.socker,vaniljsocker och det mesta av vetemjölet.Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig,för hand eller med maskin.Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.på en rumsvarm och dragfri plats. Blanda under tiden samman alla ingredienserna till fyllningen. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.Kavla sedan ut degen till en rektangulär platta,ca 30x40 cm. Strö fyllningen över degplattan.Rulla ihop den från långsidan.Lägg rullen som en krans med skarven ner på bakpappersklädd plåt.Låt kransen jäsa övertäckt ca 30 min.Sätt ugnen på 200 grader. Pensla kransen med uppvispat ägg.Grädda den i nedre delen av ugnen ca 20 min.

                                                                                                 Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar